Ιατρείο για διακοπές κύησης
Μετά το σάλο µε την άρνηση γιατρών για λόγους συνείδησης
Σε λειτουργία Ιατρείου Οικογενειακού Προγραµµατισµού για εθελούσιες διακοπές κύησης προχωρά η Μαιευτική Κλινική του Νοσοκοµείου Χανίων, ώστε να ξεπεραστούν τα θέµατα που προέκυψαν µε την άρνηση ιατρικού προσωπικού για λόγους συνείδησης. Σύµφωνα µε πληροφορίες το αίτηµα για τη λειτουργία του Ιατρείου έχει ήδη υποβληθεί από την Μαιευτική Κλινική και αναµένεται η έγκριση από την Επιστηµονική Επιτροπή του Νοσοκοµείου.
Οπως δήλωσε χθες στα «Χ.ν.», η διευθύντρια της Μαιευτικής Κλινικής, Μαριάνθη Καλλονιάτου, «σεβόµενοι το αδιαµφισβήτητο δικαίωµα των γυναικών για πρόσβαση σε δηµόσιες δοµές υγείας για διακοπή κύησης αλλά και το δικαίωµα συνείδησης που ανακύπτει για το υγειονοµικό προσωπικό, µε τη λειτουργία ιατρείου Οικογενειακού Προγραµµατισµού µε υπεύθυνο γιατρό µέσω του οποίου οι γυναίκες θα µπορούν αφού κλείσουν ραντεβού µέσω Η∆ΥΚΑ (Ηλεκτρονική ∆ιακυβέρνηση Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης) να προχωρούν σε εθελούσιες διακοπές κύησης».
Σηµειώνεται ότι σε έγγραφο που είδε το φως της δηµοσιότητας η ίδια ανέφερε ότι «η Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική του Νοσοκοµείου «προβαίνει σε διακοπή κύησης αποκλειστικά και µόνο για ιατρικούς λόγους, όταν δηλαδή διαπιστώνεται σοβαρή ανωµαλία του εµβρύου (έως 24 εβδοµάδες) ή όταν υφίσταται άµεσος κίνδυνος για τη ζωή/υγεία της εγκύου, κατόπιν σχετικής ιατρικής γνωµάτευσης» και ότι για «το 2026 δεν έχουν διενεργηθεί τεχνητές διακοπές κύησης που αιτούνται βάσει προσωπικών ή οικονοµικών λόγων (διακοπή «on demand» εντός των πρώτων 12 εβδοµάδων) επικαλούµενο λόγους συνείδησης όλο το ιατρικό προσωπικό».
Στο έγγραφο αναφερόταν ότι «δύναται να διενεργηθούν τεχνητές διακοπές κύησης βάσει σοβαρών κοινωνικών λόγων ή και κατόπιν σχετικής έρευνας και υπόδειξης της κοινωνικής υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκοµείου Χανίων ή κατόπιν σχετικής εισαγγελικής εντολής π.χ. εξαναγκασµός σε γενετήσια πράξη µε βία-απειλή ή πράξη χωρίς συναίνεση».
Σε σχετική ερώτησή µας, η κα Καλλιονάτου απάντησε πως βρέθηκε λύση καθώς γιατρός δήλωσε πως µπορεί να προχωρήσει σε εθελούσιες διακοπές κύησης και στο πλαίσιο αυτό αναµένεται να λειτουργήσει το Ιατρείο Οικογενειακού Προγραµµατισµού. Η ίδια εκτίµησε πως το το Ιατρείο θα ξεκινήσει λίγο πριν τις εορτές του Πάσχα και σε αυτό θα µπορούν να απευθύνονται αποκλειστικά οι γυναίκες που επιθυµούν διακοπή κύησης αφού πρώτα κλείσουν ραντεβού µέσω Η∆ΥΚΑ στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του Νοσοκοµείου.
haniotika-nea.gr, 11-3-2026, Γιάννης Λυβιάκης
Το θέμα που αναδείχθηκε στις 10-3-2026
Το Νοσοκομείο Χανίων συγκαταλέγεται στα 12 περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας, όπου δεν πραγματοποιούν εθελούσια διακοπή κύησης. Εκτός από το νοσηλευτικό ίδρυμα στα Χανιά, δεν πραγματοποιούν επεμβάσεις διακοπής κύησης και στα νοσοκομεία Νάξου, Λήμνου, Κατερίνης, Βέροιας, Έδεσσας, Γιαννιτσών, Κοζάνης, Πτολεμαϊδας, Καστοριάς, Θήβας και Καρύστου.
Σε σχετικό έγγραφο της Διευθύντριας της Μαιευτικής / Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Χανίων, Μαριάνθης Καλλονιάτου προς την Διεύθυνση Προγραμματισμού της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, γίνεται σαφές, ότι τέτοιες επεμβάσεις πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για ιατρικούς λόγους ή σε περίπτωση που η Κοινωνική Υπηρεσία διαπιστώσει σοβαρές κοινωνικές καταστάσεις ή και όταν δοθεί εισαγγελική εντολή.
Πάντως, μετά τη δημοσιοποίηση των σχετικών εγγράφων, Ερωτήσεις προς τον Υπουργό Υγείας έχουν καταθέσει τρία κόμματα και, συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, και η Νέα Αριστερά, που ζητούν η Πολιτεία να διασφαλίσει ότι ο νόμος εφαρμόζεται καθολικά και ισότιμα σε όλη την επικράτεια. Η νομοθεσία προβλέπει ότι η γυναίκα έχει δικαίωμα άμβλωσης χωρίς να χρειάζεται να αιτιολογήσει την επιλογή της, μέχρι και τη 12η εβδομάδα της κύησης.
ertnews.gr, 10-3-2026, Κατερίνα Πολύζου




