Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) ανακοίνωσε τον νέο επικαιροποιημένο κατάλογο «Φάρμακα Υψηλού Κόστους σοβαρών παθήσεων» που απαιτούν ηλεκτρονική προέγκριση.
Με την απόφαση ΔΒ4Α/οικ. 15744 ο ΕΟΠΥΥ προχώρησε στην προσθήκη 5 φαρμακευτικών σκευασμάτων υψηλού κόστους, στη διαδικασία ηλεκτρονικής προέγκρισης, πριν την αποζημίωσή τους. Τα νέα φάρμακα αφορούν σε σοβαρές παθήσεις, όπως είναι η νεφροπάθεια, η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, η λεύκη, η σπληνομεγαλία και το πολλαπλούν μυέλωμα. Συγκεκριμένα, η νέα λίστα του ΕΟΠΥΥ απαιτεί ηλεκτρονική προέγκριση για πάνω από 140 φάρμακα, με ειδικότερη αναφορά στις 5 πρόσφατες προσθήκες.
Η απόφαση του Οργανισμού αποσκοπεί στην ισορροπία μεταξύ ιατρικής ανάγκης και δημοσιονομικής υπευθυνότητας, καθώς πίσω από την ανθρώπινη φροντίδα και το αναφαίρετο δικαίωμα εξασφάλισης της απαραίτητης θεραπείας για τους ασθενείς, βρίσκεται και μία παράλληλη τεχνοκρατική μάχη για τη διαφύλαξη των πόρων.
Η διαδικασία και οι Επιπτώσεις στην καθημερινότητα ασθενών και ιατρών
Η παλαιότερη λίστα (Ιανουάριος του 2025) περιελάμβανε συνολικά 138 φάρμακα, ενώ σύμφωνα με την νέα επικαιροποιημένη λίστα του Ιουνίου 2025, ο αριθμός φαρμάκων που προεγκρίνονται μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης είναι πλέον: 143 φάρμακα.
Η απόφαση στηρίχθηκε στη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής (διαγνωστικών πρωτοκόλλων, μητρώων ασθενών κ.λπ.), με ημερομηνία 11 Ιουνίου 2025. Τα φάρμακα αυτά υποβάλλονται μέσω Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης και δεν καλύπτονται αυτόματα από τον ασφαλιστικό Οργανισμό, καθώς απαιτείται σχετική μηχανογραφημένη αίτηση για κάλυψη.
Γιατροί και φαρμακοποιοί θα πρέπει να δίνουν βάση στο αν ένα φάρμακο περιλαμβάνεται στη λίστα και αν έχει υποβληθεί το αίτημα προέγκρισης. Οι ασθενείς με βαριές παθήσεις, υποβάλλονται μεν σε μια γραφειοκρατική διαδικασία, η οποία από την άλλη εξασφαλίζει τον έλεγχο στη χρήση φαρμάκων υψηλού κόστους και ως εκ τούτου την απρόσκοπτη συνέχιση της θεραπείας τους. Στόχος του ΕΟΠΥΥ είναι να μειωθεί η εκτίναξη των δαπανών, διασφαλίζοντας ότι η χρήση τους βασίζεται σε ξεκάθαρα ιατρικά πρωτόκολλα.
iatropedia.gr, 2 Ιουλίου 2025, Γιάννα Σουλάκη