iatronet.gr, 24-2-2026, Δημήτρης Καραγιώργος

Ανεξέλεγκτη δείχνει να είναι η κατάσταση με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ. Έκλεισαν το 2025 στο 1,628 δισ. ευρώ, έναντι 2,499 δισ. των οφειλών της γενικής κυβέρνησης, καταλαμβάνοντας το 65,1% του συνόλου των οφειλών του Δημοσίου.

Η τάση είναι αντιστρόφως ανάλογη, με τις κρατικές οφειλές να σημειώνουν διαχρονικά μείωση κατά 2,2% από το 2017 και τις οφειλές της Υγείας αύξηση κατά 96%, όπως προκύπτει από ανάλυση των επίσημων στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών που έκανε το iatronet.gr. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η κατάσταση βαίνει επιδεινούμενη στην Υγεία, παρά την αισθητή μείωση κατά 15,6% που καταγράφηκε τον Δεκέμβριο στα ληξιπρόθεσμα. Διαμορφώθηκαν στο 1,628 δισ. ευρώ από 1,93 δισεκατομμύριο τον Νοέμβριο.

  • Η μεγαλύτερη μείωση αφορά τα νοσοκομεία, οι ληξιπρόθεσμες των οποίων έκλεισαν στο 1,397 δισ. ευρώ, από 1,683 δισ. τον Νοέμβριο (μείωση 17%).
  • Μικρότερη ήταν η μείωση (6,5%) στις οφειλές του ΕΟΠΥΥ, οι οποίες διαμορφώθηκαν τον Δεκέμβριο στα 231 εκατομμύρια ευρώ, από 247 εκατομμύρια τον Νοέμβριο.

Όπως φαίνεται από τον πίνακα που ακολουθεί, πρόκειται για τα μεγαλύτερα ποσά που έχουν καταγραφεί από το 2017 έως και το τέλος του 2025.

Health Dept 24 2 2026Το 2025
Κατά τη διάρκεια του 2025, οι συνολικές οφειλές νοσοκομείων και ΕΟΠΥΥ σημείωσαν έντονες αυξομειώσεις, αγγίζοντας τα 2 δισεκατομμύρια τον Οκτώβριο ( 1,973 δισ. ευρώ), τον Αύγουστο (1,932 δισ. ευρώ), τον Νοέμβριο (1,93 δισ. ευρώ) και τον Σεπτέμβριο (1,913 δισ. ευρώ).

Για τα νοσοκομεία, οι χειρότεροι μήνες ήταν ο Οκτώβριος (1,725 δισ. ευρώ) και ο Νοέμβριος (1,683 δισ. ευρώ) και για τον ΕΟΠΥΥ ο Αύγουστος (305 εκατομμύρια ευρώ) και ο Ιούλιος (271 εκατομμύρια ευρώ).

Health Dept 1 24 2 2026
Τα ληξιπρόθεσμα του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων εμφανίζουν τα μικτά ποσά και υφίσταται υποχρέωση από τους προμηθευτές για rebate και clawback που δεν έχει συμψηφιστεί ακόμα.

Με ανακοίνωση που είχε εκδώσει τον περασμένο Οκτώβριο, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είχε προειδοποιήσει τις διοικήσεις των φορέων του Δημοσίου πως η αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες και επιχειρήσεις αποτελεί βασική προτεραιότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να τίθενται υπό αυξημένη εποπτεία οι φορείς που είναι ασυνεπείς, ενώ τα σχετικά στοιχεία τους θα δημοσιοποιούνται σε τακτική βάση.