ieidiseis.gr, 7-5-2025, Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Σε 1,5 χρόνο σχεδιάζει να ολοκληρώσει τη μεταφορά κλινικών από το Αττικό, στο Αγία Βαρβάρα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με σκοπό τη δημιουργία Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Μητέρας και Παιδιού αλλά και την αποσυμφόρηση του μεγάλου πανεπιστημιακού νοσοκομείου της περιοχής. Αλλά δεν συμφωνούν όλοι…
Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικόν δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει το πλήθος των ασθενών που συρρέουν στις εφημερίες του και να μειώσει τα ράντζα στους διαδρόμους του… Από την άλλη πλευρά, οι κτηριακές εγκαταστάσεις του Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής η Αγία Βαρβάρα παραμένουν ουσιαστικά αναξιοποίητες… Τι ποιο λογικό λοιπόν από το να μεταφερθούν εκεί δύο συναφείς κλινικές, η Γυναικολογική- Μαιευτική και η Παιδιατρική;
Εκ πρώτης φαίνεται λογικό και δημιουργικό! Αλλά αν μιλήσει κάποιος με ένα γιατρό αυτών των κλινικών, όπως έκανε το iEidiseis με την παιδίατρο- νεογνολόγο, Πηνελόπη Τριανταφυλλίδου, θα ανακαλύψει ότι το θέμα έχει κι άλλες διαστάσεις… Καταρχάς τα τελευταία χρόνια επενδύθηκαν ιδιωτικά κονδύλια, από δωρεές, για να εκσυγχρονιστούν οι χώροι της παιδιατρικής κλινικής στο Αττικόν. Μόλις ολοκληρώθηκαν, θα μετακομίσει η κλινική;
Δεύτερον, οι δύο πανεπιστημιακές κλινικές που σχεδιάζεται να μετακομίσουν στην Αγία Βαρβάρα αντιμετωπίζουν εξαιρετικώς δύσκολα και επιπλεγμένα περιστατικά που απαιτούν υποστήριξη κι από άλλες ειδικότητες όπως είναι οι καρδιολόγοι και οι ακτινολόγοι. Θα δημιουργηθούν και τέτοιες κλινικές, υποστηρικτικών ειδικοτήτων, στην Αγία Βαρβάρα ή θα μεταφέρονται τα περιστατικά από νοσοκομείο, σε νοσοκομείο όταν θα πρέπει να εξεταστούν ή να αντιμετωπιστούν;
Τρίτον, ποια είναι η κατάσταση των κτηριακών εγκαταστάσεων στην Αγία Βαρβάρα; Θα ανακαινιστούν και γενικά θα γίνουν πιο κατάλληλες για τις δύο κλινικές πριν γίνει η μεταφορά τους;
Ο Σύλλογος των εργαζομένων έχει καταγγείλει ότι το πρόβλημα εδράζει αλλού με τις νέες πτέρυγες στο «Αττικόν» να μην έχουν προσωπικό, κι έτσι μεταθέτει το πρόβλημα των ράντζων σε διαφορετική αιτία…
«Ενημερώνουμε ότι για να λειτουργήσει μία παθολογική πτέρυγα με 35 κρεβάτια χρειάζονται τουλάχιστον 16 νοσηλευτές. Άρα χρειάζονται από αύριο 32 νοσηλευτές, αν υποθέσουμε ότι θα ανοίξουν δύο νέες κλινικές. Υπενθυμίζουμε ότι στο Αττικόν των χιλιάδων οφειλόμενων ρεπό και αδειών, της υπερεξόντωσης του νοσηλευτικού προσωπικού, υπάρχει κενό 130 νοσηλευτών για να λειτουργήσουν στα όρια της ασφάλειας οι υπάρχουσες πτέρυγες. Άρα από αύριο χρειάζονται περί τους 170 νοσηλευτές. Οι μέχρι τώρα προσλήψεις δε φτάνουν ούτε για να καλύψουν τις συνταξιοδοτήσεις και τις παραιτήσεις».
Το iEidiseis παρακολουθεί το θέμα και αναμένεται να φιλοξενήσει και τις θέσεις της ηγεσίας του ΥΥΚΑ που θα απαντά στα παραπάνω ερωτήματα και ίσως κατευνάσουν τα πνεύματα… Εν τω μεταξύ, οι εργαζόμενοι ετοιμάζονται από αύριο για συνεντεύξεις τύπου και άλλες εκδηλώσεις της αντίθεσής τους σε όσα προωθούνται από την Αριστοτέλους.
Το ιστορικό
Να θυμίσουμε ότι στα τέλη Απριλίου ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε στη Βουλή ότι στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι η ίδρυση ενός Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου για τη Μητέρα και το Παιδί στο νοσοκομείο Αγίας Βαρβάρας, που σήμερα λειτουργεί στο 20% των δυνατοτήτων του, και βρίσκεται μόλις 1 χιλιόμετρο από το Αττικόν.
«Θα πάμε δηλαδή από το νοσοκομείο Αττικόν, τις σχετικές κλινικές για τη μητέρα και το παιδί, γυναικολογικές, μαιευτικές, παιδιατρικές. Και θα δώσουμε στην πραγματικότητα ένα παιδιατρικό πανεπιστημιακό νοσοκομείο, αλλά και γυναικολογικό νοσοκομείο στην Δυτική Αττική, με το όνομα “Αττικόν”, με τους πανεπιστημιακούς καθηγητές του “Αττικόν”, με το προσωπικό του “Αττικόν”, που θα πάνε σε αυτό το νοσοκομείο. Θα αδειάσουμε τις κλινικές αυτές από το κυρίως κτήριο, στις οποίες θα επεκτείνουμε τις παθολογικές κλινικές του “Αττικόν”, για να απορροφήσουμε τα ράντζα και να προσθέσουμε 200-250 κρεβάτια. Και έτσι, αντί να έχουμε ράντζα στους διαδρόμους, που τα βλέπουμε όλοι και στεναχωριόμαστε, ώστε να έχουμε μία πολύ καλή κατάσταση στο “Αττικόν”, σε ένα-ενάμιση χρόνο από σήμερα, με καινούριες κλινικές, και στο ένα νοσοκομείο και στο άλλο… Θα λειτουργήσει στο Νοσοκομείο Αττικόν-Αγία Βαρβάρα, μία πανεπιστημιακή κλινική για τη γυναίκα και το παιδί και ψυχιατρική κλινική που έχει φτιαχτεί η υποδομή από την οικογένεια Αγγελικούση. Με αυτό τον τρόπο, θα έχουμε φτιάξει ένα σπουδαίο πανεπιστημιακό νοσοκομείο στη δυτική Αττική, που θα παίρνει όλα τα σχετικά περιστατικά εκεί, και ταυτόχρονα θα έχουμε δημιουργήσει τους χώρους για να εξαλείψουμε τα ράντζα μέσα στο νοσοκομείο “Αττικόν”». Όσο για τους εργαζόμενους του «Αγία Βαρβάρα» που έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Νίκαιας, είπε ότι «όποιοι θέλουν να μείνουν στη Νίκαια θα μείνουν στη Νίκαια».