healthdaily.gr, 31-3-2025
Να αλλάξει στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμύνης το άρθρο που αναφέρεται στη διοίκηση του στρατιωτικού νοσοκομείου από αξιωματικό άλλου όπλου ή σώματος πλην στρατιωτικού ιατρού ζητούν οι στρατιωτικοί γιατροί, μέσω του συνδέσμου Αποφοίτων ΣΣΑΣ.
Αναφέρουν ότι, όπως είναι αδύνατον ένας στρατιωτικός ιατρός να είναι διοικητής μιας πτέρυγας μάχης ή μιας Φρεγάτας του ΠΝ ή μιας ταξιαρχίας τεθωρακισμένων, για λόγους δεοντολογίας αλλά και ουσιαστικούς αντικειμενικούς λόγους, δεν μπορεί ένας αξιωματικός των όπλων ή λοιπών σωμάτων στο βαθμό του Ταξιάρχου να είναι διοικητής ενός στρατιωτικού νοσοκομείου.
Και προσθέτουν: «Η επιχειρούμενη πρωτοτυπία του συντάκτη δεν είναι παρά μια παραφωνία και ασέβεια, που υποτιμά και προσβάλει κατάφωρα τον στρατιωτικό ιατρό, που αγνοεί την ιστορία και ακόμα την συμμετοχή και τις χαμένες ζωές των στρατιωτικών ιατρών στα πεδία των μαχών στα προηγούμενα 150 χρόνια. Επί πλέον λόγοι που συνηγορούν στην απαλοιφή της διάταξης αυτής, μεταξύ άλλων, είναι:
Τα στρατιωτικά νοσοκομεία είναι στρατιωτικές μονάδες επιπέδου ταξιαρχίας και εκτός από τις υπηρεσίας υγείας που παρέχουν σε καιρό ειρήνης προετοιμάζονται για συνθήκες κρίσης και πολέμου και εφαρμόζουν ειδικά επιχειρησιακά σχέδια υγειονομικού καθώς και για την ανάπτυξη κινητών στρατιωτικών νοσοκομείων αν απαιτηθεί όπως έγινε με τον covid-19 στο 424 ΓΣΝΕ στη Θεσσαλονίκη το 2020. Ακολουθούν επίσης τα προβλεπόμενα στο ΝΑΤΟ και στον ΠΟΥ ειδικά σχέδια εκτάκτων αναγκών. Επίσης, οι στρατιωτικοί ιατροί είναι απόφοιτοι ΑΣΕΙ, δηλ. της ΣΣΑΣ εξαετούς φοιτήσεως και διδάσκονται όλα τα περί επιχειρησιακής διοίκησης μονάδων στα γενικά πρότυπα εκπαίδευσης όπως τα διδάσκονται και οι λοιπές παραγωγικές σχολές, επομένως διαθέτουν ειδικές γνώσεις και διοικητικά προσόντα για να διοικήσουν μικρές και μεγάλες μονάδες υγειονομικού όπως είναι ένα στρατιωτικό νοσοκομείο.
Προτείνεται, για τη συνδρομή στο έργο του διοικητή του ΣΝ που καθίσταται με το παρόν νομοσχέδιο Διατάκτης και για λόγους διαφάνειας, να περιληφθεί θέση Υποδιοικητή σε στρατιωτικά νοσοκομεία ειδικότητας Οικονομικού Αποφοίτου ΣΣΑΣ, με οικονομική εξουσία και αυτοτέλεια. Διότι είναι δεδομένο ότι το σύνολο σχεδόν των δράσεων ενός νοσοκομείου, πλην του επιστημονικού έργου, αφορούν διενέργεια διαγωνισμών, συμβάσεις προμηθειών και σύνθετες οικονομικές διαδικασίες και απαιτείται πανεπιστημιακή επιστημονική οικονομική κατάρτιση που οι αξιωματικοί Οικονομικού διαθέτουν. Πόσο μάλλον που στο παρόν σχέδιο νόμου περιλαμβάνεται και διάταξη όπου τα στρατιωτικά νοσοκομεία θα μπορούν συμμετέχουν σε Προγράμματα Χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση".