healthreport.gr, 19-2-2025, Δήμητρα Ευθυμιάδου
Στις καλένδες φαίνεται πως έχει γραφτεί ο νέος υγειονομικός χάρτης, τον οποίον υποσχόταν η κυβέρνηση ήδη από την πρώτη της θητεία.
Πρόκειται για την ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας που θα περιλαμβάνει νέο σχεδιασμό των νοσοκομείων, αλλά και όλων των υγειονομικών μονάδων προκειμένου να μην υπάρχουν κατακερματισμένες υπηρεσίες που αυξάνουν το κόστος χωρίς όμως να εξυπηρετούν τους Έλληνες ασθενείς.
Εδώ και καιρό ο υγειονομικός χάρτης φαίνεται πως έχει μπει στο συρτάρι, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr, η κυβέρνηση γνωρίζει πως οι όποιες αλλαγές αλλά και οι συγχωνεύσεις στις υγειονομικές μονάδες, θα προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες. Κάτι βέβαια που δεν θεωρείται καθόλου ιδανικό σε μια περίοδο με έντονες πολιτικές αναταράξεις και με την υπόθεση των Τεμπών να είναι σε εξέλιξη.
Για αυτό όπως αναφέρουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο HealthReport.gr, οι οδηγίες που έχουν δοθεί στο υπουργείο υγείας από το Μέγαρο Μαξίμου είναι να περιοριστούν τα στελέχη στη διαχείριση των νοσοκομείων και στην αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων, όπως και στην επιφανειακή βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας, κάτι που γίνεται βέβαια με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Έτσι παρά τις εξαγγελίες του υπουργού υγείας Άδωνι Γεωργιάδη ότι μέσα στο 2025 θα έμπαινε σε εφαρμογή το σχέδιο ανασυγκρότησης του ΕΣΥ που θα παριελάμβανε αλλαγή χρήσης διαφόρων μονάδων υγείας που σήμερα παρουσιάζουν χαμηλή πληρότητα, αλλά και συγχωνεύσεις νοσοκομείων, φαίνεται πως η όλη διαδικασία «παγώνει».
Εξάλλου ο πολιτικός χρόνος φαντάζει πλέον να είναι εξαιρετικά μικρός μέχρι τις επόμενες εκλογές, αφού οι πολιτικές εξελίξεις είναι άγνωστο πού θα οδηγήσουν.
Τι προέβλεπε ο νέος υγειονομικός χάρτης
Πάντως το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης προέβλεπε εκτός των άλλων τη μετατροπή κάποιων νοσοκομείων σε εξειδικευμένες μονάδες για χρόνια νοσήματα ώστε να μπορούν να νοσηλεύονται ασθενείς με βαριά προβλήματα υγείας που σήμερα αντιμετωπίζονται αποσπασματικά από διάφορα νοσηλευτικά ιδρύματα.
Παράλληλα φαίνεται πως με βάση τον σχεδιασμό θα γίνονταν συγχωνεύσεις νοσοκομείων, καθώς ήδη στα συρτάρια του υπουργείου υγείας βρίσκεται αναλυτική έρευνα που παρουσιάζει όλα τα στοιχεία με την πληρότητα των νοσοκομείων.
Στο στόχαστρο θα έμπαιναν πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα της περιφέρειας, καθώς υπάρχουν πολλά νοσοκομεία που βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση χωρίς να διαθέτουν το απαραίτητο προσωπικό και με πολύ χαμηλή πληρότητα. Αλλαγές είχαν μελετηθεί και για την Αθήνα, αφού υπάρχουν νοσοκομεία που υπολειτουργούν από το προηγούμενο σχέδιο συγχωνεύσεων που είχε εφαρμόσει ο ίδιος ο Άδωνις Γεωργιάδης το 2013 και το 2014, αλλά η διαδικασία είχε παγώσει.