Σήμερα, 28 Απριλίου 2021, που εορτάζεται
η Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία
θυμόμαστε και αποτίνουμε φόρο τιμής στους υγειονομικούς,
που έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο κατά της πανδημίας CoViD-19.

eemyy.gr, 28-4-2021, Γεωργία Οικονομοπούλου*

ΟInternational Labour Organization (ILO) τονίζει με σημερινή ανακοίνωσή του την ανάγκη εγκαθίδρυσης ισχυρών συστημάτων ασφάλειας και υγείας στην εργασία (Occupational Safety and Health/OSH - systems) για την αντιμετώπιση μελλοντικών κινδύνων στην εργασία

Ο ILO, σε έκθεση που δημοσιοποίησε, εξετάζει θέματα πρόληψης και διαχείρισης κινδύνων σχετιζόμενα με την πανδημία CoViD-19 και αναλύει περαιτέρω κινδύνους για την υγεία. Εξετάζονται, επίσης, τα εργασιακά ρυθμιστικά πλαίσια, οι μηχανισμοί συμμόρφωσης, οι υπηρεσίες υγείας και οι συμβουλευτικές υπηρεσίες κ.λπ. ερευνητικά δεδομένα, που αποδεικνύουν τη «σημασία ενός ισχυρού, ανθεκτικού, εργασιακού περιβάλλοντος ασφάλειας και υγείας. Η ανάκαμψη και η πρόληψη θα απαιτήσουν καλύτερες εθνικές πολιτικές, θεσμικά και κανονιστικά πλαίσια, κατάλληλα ενσωματωμένα στο πλαίσιο αντιμετώπισης κρίσεων», όπως δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ILO, Guy Ryder.

Από την εμφάνιση της πανδημίας οι εργαζόμενοι σε ορισμένους τομείς, όπως είναι της υγείας και της κοινωνικής περίθαλψης, ήταν ιδιαίτερα ευάλωτοι στον κίνδυνο μόλυνσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, έχουν καταγραφεί 7.000 θάνατοι εργαζομένων στον τομέα της υγείας, ενώ υπολογίζεται πως 136 εκατ. εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής μέριμνας κινδυνεύουν να προσβληθούν στην εργασία τους από COVID-19. Η πίεση και οι κίνδυνοι που βιώνουν οι υγειονομικοί έχουν επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία: με έναν στους πέντε εργαζόμενους να αναφέρει συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους.

ILO WorldDayForSafetyHealth Work 28 4 2021

Παρακολουθήστε το διαδικτυακό σεμινάριο του ILO σήμερα, στις 14:30 (ώρα Ελλάδος - register on ZOOM), με τη συμμετοχή ηγετών και ανώτερων κυβερνητικών εκπροσώπων, εργοδοτών και εργατικών οργανώσεων. Στόχος του σεμιναρίου είναι η επένδυση σε ισχυρά συστήματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία.

 

* Μέλος Δ.Σ. της ΕΕΜΥΥ & της European Association of Hospital Managers