Τι θα γίνει μετά τις εκλογές...

healthreport.gr, 10-6-2019, Δήμητρα Ευθυμιάδου

Πριν καλά καλά ξεκινήσει ο περιβόητος θεσμός των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), φαίνεται ότι τρίζουν τα θεμέλιά του. Άλλωστε οι ΤΟΜΥ είχαν αμφισβητηθεί από την πρώτη στιγμή από τον ιατρικό κόσμο ο οποίος δεν είχε συμμετάσχει καν στην πρώτη προκήρυξη για διετείς προσλήψεις!

Οι εκλογές τρώνε τις ΤΟΜΥ
Όμως, οι ΤΟΜΥ είναι πιθανό να πάψουν ακόμη και να λειτουργούν μετά τις εκλογές, καθώς στην περίπτωση που εκλεγεί η ΝΔ, ο τομεάρχης Υγείας Βασίλης Οικονόμου, είχε διαμηνύσει ότι θα τις κλείσει. Εξάλλου ήδη οι ΤΟΜΥ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους. Οι περισσότερες έχουν δημιουργηθεί μέσα στα Κέντρα Υγείας λόγω έλλειψης χώρων, αφού όπως έχει παραδεχτεί ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, δεν υπάρχουν οι διαθέσιμες στέγες για να τις φιλοξενήσουν.

Ο ήδη προβληματικός νέος θεσμός διανύει το δεύτερο χρόνο του (βαίνει προς ολοκλήρωση) και ακόμη να στελεχωθεί καθώς οι γιατροί συνεχίζουν να αδιαφορούν για την … ύπαρξή του. Δεν είναι τυχαίο ότι είχε πολυδιαφημιστεί η νέα προκήρυξη για την πρόσληψη γιατρών στις ΤΟΜΥ, από τις αρχές του χρόνου, αλλά ακόμη και σήμερα δεν έχει βγει ποτέ στον αέρα. Τώρα μάλιστα λόγω εκλογών δεν θα ανακοινωθεί φυσικά ποτέ.

Παρά όμως τις προβληματικές ΤΟΜΥ, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ισχυρίζεται ότι έχουν πραγματοποιηθεί ήδη 1 εκατ. δωρεάν επισκέψεις.